Prettige (en vertragende) feestdagen!

Prettige (en vertragende) feestdagen!
Temporiseren. Ik leerde het op het sportveld. Ik weet nog goed dat mijn trainer het me uitlegde: "Ruben, je hoeft niet steeds vol gas te geven. Als je het spel af en toe vertraagt en het tempo afwisselt, wordt je spel en tactiek minder voorspelbaar en wordt het voor je tegenstander lastiger. Dat geeft je een voordeel." Het zou me volgens hem dus iets opleveren als ik geregeld iets minder hard zou werken. In het begin vond ik dat heel vreemd. Hoe kon het nu beter worden als ik minder hard zou werken op het veld. Maar naarmate ik zijn woorden vaker ging toepassen, merkte ik dat het klopte. Het was een wijze les voor me.

De les herhaalde zich twee jaar geleden op een heel ander vlak, ver buiten het sportveld. Ik deed een opleiding en werd gecoacht. We waren al een poos in gesprek over mijn ontwikkeling, toen mijn coach me de vraag stelde: "Wat is je doel, Ruben?" 
"Eén doel?" lachte ik terug. "Ik wil veel meer." En ik somde een lijst op met allerlei doelen die ik al bedacht had voor de komende dagen en weken.
Ze liet me uitpraten en liet toen een pauze vallen.
"Gaat ze nog reageren?" dacht ik.
Dat deed ze.
"Vertraag, Ruben. Wat zou het je opleveren als je de doelen die je in je hoofd hebt bedacht even laat waar ze zijn en de tijd zou nemen om te voelen wat je lijf je te vertellen heeft?"
Ze hoefde mijn antwoord niet meer te horen, want ze zag dat haar vraag aan me raak was.
De dagen erna dacht ik geregeld terug aan het sportveld. De waarde van het temporiseren die ik daar had leren kennen, het afwisselen van versnellen en vertragen. Hoe ik dat ook kan toepassen buiten het veld, in mijn dagelijkse leven. Voor mezelf en voor anderen. Niet enkel in hoge versnelling in contact met mijn hoofd: mijn gedachten. Juist ook met de rest van mijn lijf en het contact dat ik heb met de ander. Ik voelde dat mijn spieren minder gespannen werden. Mijn gezicht werd zachter. Ik was ontspannen. Ik voelde me beter in verbinding met anderen. En vrij. Ja, ik voelde me vrij.

Het blijft voor mij een aandachtspunt. Daar ben ik me van bewust. Door er bewust van te zijn, neem ik nu vaker de tijd om er aandacht aan te geven. Zo ook de komende dagen.

Even niets doen. Vertragen. En daarvan genieten.

Ik ben benieuwd. Waaraan geef jij de komende dagen tijd en aandacht?

Prettige feestdagen!
Prettige (en vertragende) feestdagen!


< TERUG