Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag

Het thema grensoverschrijdend gedrag krijgt door de misstanden bij o.a. The Voice volop de aandacht. Terecht. Waar gesprekken en discussies over beladen onderwerpen worden gevoerd, worden evenzoveel meningen geuit over hoe slachtoffers, daders en ‘wij’ als maatschappij hiermee om moeten gaan. Waar het probleem complex is, blijkt het vinden van een oplossing dat ook vaak te zijn. Dat is nu niet anders.

Een opvallend beeld deze week is een cartoon met de tekst: “Protect your daughter.” Een dag later. Dezelfde cartoon. De tekst is doorgestreept. Daaronder staat een nieuwe tekst: “Educate your son.” Opnieuw een dag later. Ook de tweede tekst is doorgestreept en weer een nieuwe tekst is toegevoegd. Dit keer: “Do both!” Elk standpunt maakt duidelijk dat grensoverschrijdend gedrag en de vragen en meningen die het onderwerp oproept, vanuit verschillende perspectieven gezien en beleefd kan worden. Ieder vanuit zijn eigen standpunt en daarmee per definitie niet compleet. Niemand is in staat 100% te (over)zien, laat staan volledig te begrijpen. Het is goed dat het thema onze gezamenlijke en individuele aandacht heeft. Dat draagt bij aan een beter begrip, meer erkenning en hopelijk minder herhaling. Tegelijkertijd stellen we vast dat het onderwerp niet nieuw is. Recent is het onderwerp grensoverschrijdend gedrag in de sport bijvoorbeeld herhaaldelijk in het nieuws.

Bewust en onbewust worden er dagelijks talloze grenzen overschreden. Sommige daarvan zijn strafbaar. Andere niet, wat niet hoeft te betekenen dat ze minder ernstig zijn of minder negatieve gevolgen hebben. Het is aan jou en aan mij – aan ons allen – om hier aandacht aan te besteden. Een zelfonderzoek past daar ook bij. Zou het kunnen dat ik onbedoeld grenzen passeer? Heb je de vraag al eens gesteld aan iemand of je onlangs over zijn/haar grens bent gegaan, wanneer dit was, wat dit met de ander deed en hoe je hier een volgende keer mee om zou kunnen gaan? Het vraagt een mate van moed en kwetsbaarheid dit te doen. Deze zelfreflectie levert waardevolle kennis en bewustzijn op. Wellicht is dat een goede basis om het thema grensoverschrijdend gedrag, vanuit diverse perspectieven, nog meer prioriteit te geven.

De cursus ‘Grensoverschrijdend gedrag’ die we speciaal voor bedrijven, organisaties en verenigingen verzorgen, geeft deelnemers inzicht in de betekenis van (grensoverschrijdend) gedrag en hoe je hiermee op een respectvolle en constructieve manier kunt omgaan. Heb je interesse of wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op.

Grensoverschrijdend gedrag


< TERUG